energie

Dit is waarom je energie vergelijken loont

Met de stijgende energieprijzen is het natuurlijk wel zo fijn dat je waar mogelijk toch nog enigszins kunt besparen op je maandelijkse kosten voor gas en elektra. Gelukkig is het vinden van een andere energieleverancier vandaag de dag in ons land geen enkel probleem. Aangezien er tientallen zijn waarbij jij je energiecontract kunt afsluiten, is het dus ook heel belangrijk dat je de verschillende aanbieder met elkaar vergelijkt. Bekijk de energievergelijker! Het kan er namelijk toe leiden dat jij maandelijks tot wel enkele tientallen euro’s kunt besparen. Belangrijk hierin is wel dat je rekening houd met een aantal zaken. Welke dit zijn, vertellen we je in bijgevoegde artikel.

Type energiecontract

We kennen als het gaat om het afsluiten van een energiecontract twee varianten. Dit is een vast energiecontract of een variabel energiecontract. Belangrijk om te weten is dat het verschil hem zit in de duur van het contract. Zo sluit je bij een variabel contract een contract af voor onbepaalde tijd, wat wil zeggen dat je een opzegtermijn hebt van vaak een maand. Kies je voor een vast contract, dan heb je een verbintenis voor vaak een langere periode. Dit kan zijn voor een jaar, maar ook twee of drie jaar behoort tot de mogelijkheden. Goed om te weten is dat je bij een vast contract ook vaste tarieven hebt en bij een variabel contract niet. Bij deze laatste mogen aanbieders de tarieven tussentijds verhogen. Dit mag uiteraard alleen op een aantal vaste momenten per jaar.

Verschil in overige kosten

Wanneer jij energie vergelijken gaat, is de kans vrij groot dat je uitkomt bij één van de voordeligste aanbieders. Althans, zo lijkt het. Wat je namelijk vaak ziet, is dat de kosten voor alleen het gas en het stroom worden vermeld. per kuub en per kWh. Uiteraard bestaan de totale kosten uit veel meer componenten dan alleen deze prijs. Zo heb je te maken met de energiebelasting die vanuit de overheid wordt geheven over de gas en het stroom, maar ook de leveringskosten. Nu is de prijs van de energiebelasting natuurlijk door de aanbieders niet te veranderen, maar de overige kosten wel. Wat je namelijk vaak ziet, is dat de kosten per kuub gas relatief laag zijn, maar dit wordt ‘gecompenseerd’ doordat de leveringskosten doorgaans een stuk hoger liggen. Op deze manier ben je per saldo toch vaak duurder uit, dan je aanvankelijk had gedacht.

Opbrengst voor het terug leveren

Ben jij in het bezit van zonnepanelen, dan is de kans vrij groot dat je ook regelmatig stroom teruglevert. Omdat het per leverancier kan verschillen hoeveel je hiervoor krijgt, is het raadzaam om eerst eens in kaart te brengen wat je opbrengst is en wat je verbruikt. Zo weet je namelijk ook direct wat je ongeveer teruglevert. Om er zeker van de te zijn dat jij niet teveel betaald, is het verstandig om de verschillende energieleverancier te vergelijken op gaslicht.com. Zo weet je namelijk zeker dat je een geschikte leverancier vindt, waarbij je een eerlijk tarief betaald.