Ontdek de natuur in Groningen

Wil je een dagje of vakantie doorbrengen in eigen land en de natuur in Groningen gaan ontdekken? Dan is daar van alles te zien voor de toerist. De leukste uitstapjes in de Groningse natuur hebben we even voor je op een rijtje gezet.

Nationaal Park Lauwersmeer voor natuur in Groningen

Een uitstap die beslist gemaakt dient te worden door de echte natuurliefhebber is die naar het Nationaal Park Lauwersmeer. Het park heeft een oppervlakte van zo’n 60 vierkante kilometer en is sinds 1969 afgesloten van de Waddenzee waardoor de zee veranderd is in een zoetwatermeer. Dit heeft tot gevolg gehad dat er veel vogels hun weg vinden naar het park en dat er ook nieuwe bloemensoorten gegroeid zijn. Als ware natuurliefhebber heb je er de mogelijkheid in een van vele vogelkijkhutten te spotten naar tal van soorten vogels.

Zeehondencrèche Pieterburen

Als natuurliefhebber die ook van dieren houdt is de zeehondencrèche in Pieterburen zeker een bezoek waard. Hier worden de zeehondjes opgevangen die ziek zijn of hun mama zijn kwijtgeraakt en krijgen ze de kans om weer als gezond dier terug te keren naar de Waddenzee. Je kunt er ook terecht voor speciale activiteiten en arrangementen.

Botanische tuinen

Voor de liefhebber van tuinen mag een bezoek aan de tuinen van Haren niet ontbreken. Deze botanische tuin is enorm divers te noemen. Zo vind je er een rotstuin, een Keltische tuin en een Chinese tuin maar zijn er ook wisselende tentoonstellingen en worden er regelmatig speciale activiteiten georganiseerd.

Waddeneilanden Rottemeroog en Rottemerplaat

Als je veel van de natuur in Groningen houdt en graag wilt wandelen kun je dit ook doen op een van de Waddeneilanden die bij de provincie Groningen horen. Op zowel Rottemeroog als Rottemerplaats vind je leuke wandelroutes en kun je (op bepaalde tijden in het jaar) vogels spotten. De eilanden zijn beschermd natuurgebied.

Prinsentuin in de stad Groningen

Als je in de stad Groningen denkt geen natuur aan te treffen dan heb je het mis. Een bezoekje aan het Prinsenhof Hotel geeft je meteen de gelegenheid een kijkje te nemen in de bijbehorende Prinsentuin. Deze aangelegde tuin midden in de stad is weliswaar niet zo groot maar zeker de moeite waard.

Wandelen en fietsen in Groningen

De provincie Groningen leent zich ook goed om te wandelen of te fietsen. Er zijn tal van wandelroutes die je kunt volgen en je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen zelf een route uit te stippelen. De provincie biedt je polderland maar ook het water van de Waddenzee is nabij zodat je daar een bezoekje aan kunt brengen. Fietsen doe je over de vele fietspaden en ook daarvoor geldt dat je zelf een route kunt uitzetten of de borden of knooppuntenroutes volgt. Als je een fanatiek wandelaar bent kun je in Pieterburen starten met een deel van het Pieterpad te lopen dat door de provincie gaat. Alle etappes zijn beschreven en je ziet er niet alleen een mooi stukje natuur in Groningen maar je kunt er tevens overnachtingen bij boeken op plekken waar het rustig is en de natuur centraal staat.